Hoe kies ik voor de juiste autoband?

Om tot de juiste keuze te komen moeten er een aantal vragen beantwoord worden. Dit zijn normaal de vragen die u ook gesteld worden door de verkoper van een garagebedrijf of een bandenspecialist. Hieronder volgt een uitleg van de te stellen vragen.

1. Wat voor auto heeft u?

Heeft u een jonge auto dan wordt vaak gekozen voor hetzelfde merk en profiel als er af fabriek gemonteerd was. Zeker als deze banden goed zijn bevallen. Is de auto ouder of het budget wat minder dan kan er gekozen worden voor een B-merk. Dit zijn banden gemaakt door fabrikanten die naast hun eigen merk alternatieven leveren.
Bijvoorbeeld Michelin maakt naast Michelin banden ook de merken Kleber , BFGoodrich en Tigar.
Zo maakt Bridgestone ook Firestone banden. Goodyear maakt ook Dunlop, Fulda en Debica. Continental heeft naast Continental ook vele andere merken als Uniroyal, Semperit, Gislaved, Viking en Tyfoon.

Dan zijn er als laatste nog de C-merken. Deze zijn voor de smallere doelgroep, mensen die weinig rijden en oudere auto’s. Zo is er voor iedereen een juiste autoband beschikbaar.

2. Wat voor gebruiker bent u?

Bent u iemand die de auto gebruikt om dagelijks veel te rijden voor bijvoorbeeld uw werk dan moet u hier rekening mee houden. U maakt veel kilometers en kunt dan beter kiezen voor een A-merk band als het budget dit toelaat.

Mensen die alleen maar boodschappen doen en af en toe bij de familie op bezoek gaan, kunnen kiezen voor een B-merk omdat dit goed is en vaak voordeliger als een A-merk.

3. Voorkeur voor bepaald merk?

Als derde vraag kan gekeken worden of er voorkeur is voor een bepaald merk. Vaak hebben mensen ervaringen uit het verleden waardoor een keuze gemaakt wordt. Dit kan echter wel verkeerd uitpakken omdat profielen regelmatig vernieuwd worden. Hierdoor kan een nieuwer type heel anders rijden dan wat men gewent was.

4. Welke bandenmaat is nu gemonteerd?

Het is belangrijk om te kijken wat er nu op de auto is gemonteerd, Er zijn namelijk bandenmaten die voor zowel een personenauto als een bestelwagen of SUV gebruikt worden. De maat is dan het zelfde echter het draagvermogen is heel anders. Het draagvermogen geeft het gewicht aan wat de band maximaal kan dragen. Bij een bestelwagen is dit dus veel hoger als bij een personenwagen.

Als voorbeeld de maat 215/65R16. Deze maat is gemonteerd op vele SUV’s en heeft dan een draagvermogen van 98 of 102. Echter bij een bestelwagen is dat 106 of 109. Hierdoor kan er een foute keuze gemaakt worden.

Contact

Het is belangrijk om een goede analyse te maken van het bovenstaande en daaropvolgend de juiste keuze qua autoband te maken. Heeft u nog vragen over autobanden of twijfelt u over de juiste autoband bij uw auto en rijstijl? Neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien u van duidelijk en goed advies.