fbpx

Bestelwagens en campers

Autobanden voor bestelwagens

Banden voor bestelwagens moeten voldoen aan regelgeving R54 van de UNECE (deze regelgeving schrijft met name voor dat de belastingindex en de snelheidsindex op de band moeten worden aangegeven).

In sommige gevallen kan een extra markering vereist zijn voor een hogere snelheidsindex in combinatie met een lagere belastingindex. Daarom staat op sommige bandafmetingen een dubbele markering van de belastingindex en het snelheidssymbool.

Bijvoorbeeld: 215/65 R 15 C 104/102T  96H

Standaard: 104T enkele montage
102T dubbele montage

Extra: 96H alleen bij enkele montage.

Soms kan dezelfde bandenmaat voorkomen bij bedrijfswagens  als bij personenwagens en SUV’s. Door goed op de Loadindex te letten is het verschil te herkennen. Een bedrijfswagenband heeft een veel hogere waarde.

Autobanden voor campers

Sinds 2003 raadt de E.T.R.T.O. aan om banden voor campers te voorzien van de markering CP in plaats van C bij de maataanduiding.

De E.T.R.T.O. vermeldt dat voor speciale gevallen waarbij de banden op een achteras (enkele montage) worden gebruikt, constant een spanning moet worden gebruikt van 5,5 bar in plaats van de gebruikelijke 4,75 bar. Het gebruik van een speciaal metalen ventiel of speciaal rubberen ventiel voor campers is voorgeschreven boven de 4,5 bar. Dit houdt niet in dat de maximale bandenspanning moet worden gewijzigd of verhoogd.

Eisen autobanden voor campers

Controleer maandelijks en vóór iedere lange reis de bandenspanning. Een te lage bandenspanning kan gevaarlijk zijn: voor Camping banden, bijvoorbeeld voor de afmeting 225/75R15 CP, heeft een te lage spanning van 0,5 bar (11%) hetzelfde effect als een overbelasting van ongeveer 100 kg.

Bij het vervangen van een bandenafmeting door een andere bandenafmeting mag nooit een band met een andere diameter worden gemonteerd. En moeten de belastingindex en het snelheidssymbool in acht worden genomen. Wij adviseren om dit te laten doen door de professional.

Bij het stallen voor langere tijd mag de bandenspanning niet te laag zijn. Vóór ieder gebruik moeten de banden altijd opnieuw op de juiste spanning worden gebracht. Bescherm de banden tegen UV-straling en voorkom contact met een koude ondergrond in de winter door het voertuig op blokken te zetten.

Laat regelmatig het loopvlak en de zijwanden evenals de toestand van de wielen en de ventielen controleren door een bandenspecialist.

De CP band is speciaal ontworpen voor gebruik met een constante hoge bandenspanning (5,5 bar of 550 kPa). Deze hoge bandenspanning zorgt voor een betere wegligging en een betere bescherming tegen de veeleisende rij-omstandigheden van dit soort voertuigen. Vooral wat betreft belasting en lang stallen. De montage van banden die niet geschikt zijn voor dit type voertuigen kan leiden gevaarlijk rijgedrag en kan bij veeleisende rij-omstandigheden tot voortijdige beschadiging van de banden leiden.

Kijk op de onze pagina: Camperbandenspecialist

De waardering van bandensupermarkt.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 33 reviews.
preloader