Wat is een constructeursmarkering?

Constructeursmarkeringen

Deze markeringen komen de laatste jaren steeds meer in opkomst. Dit is een codering die door de bandenfabrikant op de zijwand van de band wordt aangebracht, bij banden die voor de Eerste Montage (OE) worden geleverd. OE-banden zijn de banden die af fabriek op nieuwe auto’s gemonteerd worden. Deze banden zijn samen met de autofabrikant ontwikkeld en voldoen aan de eisen die de autofabrikant stelt aan de banden.

Een paar voorbeelden van deze coderingen zijn bijvoorbeeld:

  • * = BMW/Mini
  • MO= Mercedes
  • N0= Porsche

Dit zijn een paar van de oudste coderingen die er zijn. Inmiddels is de lijst een stuk uitgebreider geworden en er komen ook nog steeds codes bij. Voor de laatste lijst klik op de volgende link: Constructeursmarkering per merk auto

Maar wat te doen als je banden versleten zijn en vervangen moeten worden. Moet je dan weer precies dezelfde banden met die codering kopen? Volgens veel dealerbedrijven is het beter om dezelfde banden te kopen, maar is dat ook werkelijk zo? Hieronder verdere uitleg.

BMW
Mercedes
Porsche

Wel of geen band met codering?

Bij autobezitters kan er onduidelijkheid ontstaan of ze wel of niet dezelfde banden met codering terug moeten kopen. Sommige denken dat het verplicht is om dezelfde banden te kopen. Ook punten als garantie en verzekering spelen hierbij een rol.

Banden die onder nieuwe auto’s gemonteerd worden met een codering voldoen aan de gestelde eisen van de autofabrikant. Deze eisen veranderen in de loop der tijd weinig of niet. Dus heb je bijvoorbeeld een band van het merk Continental met een “MO” codering voor Mercedes, een Conti Sport Contact-6 MO, dan is deze band gemaakt voor de eisen van Mercedes. Heb je in dezelfde maat een type Conti Sport Contact-6 zonder de MO codering dan is deze band verder doorontwikkeld dan de andere. De bandenfabrikanten gaan namelijk door met het aanpassen van hun banden naar de laatste technieken.

Je moet denken aan bijvoorbeeld prestaties op nat en droog wegdek, rolweerstand, levensduur en comfort. Banden die al langer op de markt zijn met een codering missen deze aanpassingen.

Advies Bandensupermarkt

Wettelijk is het gewoon toegestaan om banden met een codering te vervangen door banden zonder deze codering.

Autobezitters zijn vrij in de keuze voor welke band ze willen monteren onder hun auto. De enige twee dingen waar ze op moeten letten zijn de juiste snelheidscodering en het juiste draagvermogen. Profiel en merk kiest de klant zelf vanuit zijn persoonlijke voorkeuren zoals rijstijl, labelwaarden, gebruik van de auto en comfort en uiterlijk van de band.

Wel moet er bij auto’s met vierwielaandrijving opgelet worden en auto’s die voor en achter verschillende bandenmaten hebben. In dit geval even advies vragen aan de helpdesk van Bandensupermarkt via telefoonnummer: 085-020 1856, via ons contactformulier rechtsboven op de website of via de chat.