Wat wordt er dan getest?
Rijeigenschappen en veiligheid
Het dagelijks gebruik van de banden is een belangrijk testpunt. De rijeigenschappen in dagelijks verkeer, veilig weggedrag (noodsituaties) en ook remmen op droog en nat wegdek. Verder is aquaplaning, wegligging en zijdelingse grip een belangrijk onderwerp. Met name bij winterbanden is tractie en remmen in sneeuw erg belangrijk en wordt dan ook uitvoerig getest.
Milieu-eigenschappen
Ook de milieu-eigenschappen worden tegenwoordig meegenomen bij het testen van banden. Hieronder vallen criteria als slijtvastheid, dus hoe lang gaat de band mee. Ook de vrijgekomen deeltjes micro-plastics die achterblijven langs de weg. Verder nog het verbruik en het gewicht van de band.
Eindoordeel
Dit eindoordeel bestaat uit 70% door het eerste punt rijeigenschappen en veiligheid en 30% door milieu-eigenschappen.
- 5 sterren: banden met op alle onderdelen een zeer goed niveau, (nog nooit uit een test gekomen)
- 4 sterren: goed, banden zijn zeer aan te raden
- 3 sterren: voldoende, deze banden zijn veilig en ook aan te raden
- 2 sterren: onvoldoende, deze banden worden afgeraden
- 1 ster: slecht, deze banden zijn onveilig en dus afgeraden
Waarom toch kiezen voor winterbanden?
Met winterbanden heb je zeker als er sneeuw of ijs op de weg aanwezig is grip en kun je veilig rijden. Bij zomerbanden is dit afwezig en is het daarom gevaarlijk. Met allseasonbanden heb je een compromis van beiden.
Het advies van ADAC is bij gebruik van allseasonbanden dit te doen bij kleinere (smallere) bandenmaten, die horen bij kleinere en lichtere auto’s. Deze hebben niet zoveel vermogen en een lagere snelheid. Bij grotere voertuigen is het advies om toch zomer- en winterbanden te gebruiken vanwege alle voorgenoemde punten. Dit blijkt uit eerder testjaren vanaf 2011 t/m 2020.
Tijdstip van wisselen?
Als de herfst begint is het meest voorkomende tijdstip om te wisselen. Om niet te lang te moeten wachten is tijdig plannen erg belangrijk. Ook de beschikbaarheid van deze banden is vanaf begin september zeer goed op peil, en wordt minder naarmate je langer wacht.
Wil je zelf je wielen wisselen, dat kan ook. Zo doe je dat.
De bandenmaten dit jaar (2023/2024)
Dat is 205/60R16, veel gemonteerd onder de kleinere SUV, bijvoorbeeld de Audi Q2, Citroën C3 Aircross, Hyundai Kona, Opel Crossland X, Renault Captur, Seat Arona en Skoda Kamiq. Hier is gekozen voor de VW T-Roc.
De tweede maat 225/45R17 is voor de grotere middenklasser zoals Audi A3, BMW 1-serie, Honda Civic, Hyundai i30, Kia C’eed, Opel Astra, Peugeot 308 en Renault Megane. Hier is gekozen voor de VW Golf VIII.
Resultaat
Testresultaat bij de maat 205/60R16 is 7 keer goed, 7 keer voldoende en 2 keer afraden. De merken Michelin, Dunlop, Goodyear en Continental komen als goed uit de test. Testresultaat bij de andere maat 225/45R17 is 4 keer goed, 11 keer voldoende en er is 1 afrader.
Om het volledige verslag en testresultaat te lezen zijn er hierna 2 links naar de beide bandematen.
Testresultaat: 205/60R16
Testresultaat: 225/45R17
Advies Bandensupermarkt
Wij als Bandensupermarkt verkopen graag banden. Maar het blijft altijd belangrijk om zelf een aantal keuzes te maken om tot de juiste beslissing te komen. Vaak vragen mensen ons wat kosten banden voor mijn Volvo? Dan is voor ons ook onmogelijk om een antwoord te geven.
Mensen moeten een bandenmaat weten, ze moeten weten wat voor auto ze rijden (motortype, 4×4 etc.), of ze veel kilometers rijden, wat ze voor budget hebben en of er voorkeur is voor een merk. Allemaal vragen die mensen zelf moeten beantwoorden want zij zijn de enige die hier een antwoord op hebben.
Als je dit allemaal op een rijtje hebt kun je banden gaan zoeken en dan is het een stuk makkelijker. Waarom zou je een “duurdere” Michelin kiezen als je bijna geen kilometers maakt? Waarom een budgetband als je budget het toelaat om een veiligere band te kopen.
Kom je er niet uit dan zijn we er altijd om te adviseren en te helpen, maar je moet wel eerst weten wat je voor rijder bent. Met alleen een vraag wat iets kost verwijzen we naar de webshop want daar staat wat banden kosten. Advies is er voor de serieuze vragen en dan helpen we graag.
Voor meer informatie mail naar info@bandensupermarkt.nl
Of bel naar 06 - 38 40 30 38
Snel kiezen Bandensupermarkt:
Om direct naar de winterbanden van jouw merk te gaan hebben we hieronder een aantal merken staan met een knop naar de merken in onze webshop.
Je hoeft dan alleen nog je bandenmaat in te voeren en je ziet de resultaten.