Veel gestelde vragen over winter en winterbanden

Als we kijken naar winterbanden zien we vaak dezelfde vragen terug. In dit artikel geven we antwoord op de gestelde vragen. Mocht u vragen hebben specifiek op uw situatie, bel gerust. Wij geven u graag vrijblijvend advies.

Vragen over winterbanden

Moeten er altijd vier winterbanden gemonteerd zijn?

Om veilig in de winter te rijden is het noodzakelijk om vier winterbanden te monteren. Zo is je auto stabiele en veilig als je moet remmen, sturen en optrekken.

Wat is het “sneeuwvloksymbool”?

Winterbanden kun je herkennen aan het sneeuwvloksymbool (zie afbeelding hiernaast) met daarin een sneeuwvlok. Sinds 2010 is dit symbool officieel erkend door de Europese Unie. De codering M+S is wettelijk gezien in de meeste landen de aanduiding voor winterbanden. In de praktijk is dit wel degelijk anders omdat banden met alleen M+S aanduiding een stuk minder presteren. M+S is een aanduiding die bedoeld is voor de Amerikaanse markt. Daar mogen alleen banden met deze codering verkocht worden. Dus er staat bij sommige zomerbanden ook M+S op de band als ze ook in Amerika gebruikt worden.

3PMSF

snelheid winterbanden

Wat voor winterband moet ik kiezen?

Als je nu nieuwe banden nodig hebt moet je in ieder geval letten op het bovengenoemde sneeuwvloksymbool. Dan is ook belangrijk de juiste technische eisen voor je banden te kennen. Het draagvermogen en de snelheidscodering zijn erg belangrijk. Bij winterbanden mag je altijd een stap terug in de snelheidscodering als je dan stickers plakt op je dashbord met de maximale snelheid die je mag rijden.

Je draagvermogen wordt ook steeds belangrijker tegenwoordig met de opkomst van EV-voertuigen (Elektrische Voertuigen). Deze auto’s zijn een stuk zwaarder door het accupakket wat nodig is. Hierdoor kunnen banden met een hoger draagvermogen nodig zijn.

Wanneer heb ik sneeuwkettingen nodig?

In veel landen wordt dit aangegeven met borden langs de weg. Meestal is dit in de bergen op bergwegen. Sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor doorgaande wegen of snelwegen. Ze beschadigen dan het wegoppervlak. Kijk op onze pagina “Europese wetgeving winterbanden en sneeuwketting” wat voor elk land de eisen zijn.

Wat is de minimale profieldiepte bij winterbanden?

Die is gelijk aan die van zomerbanden namelijk 1.5 mm. Het advies is echter om 4 mm  aan te houden.

Onder de 4 mm wordt de grip minder bij nat of glad wegdek maar ook de remweg wordt een stuk langer. Ook in sommige Europese landen gelden andere eisen dan bij ons. In Zwitserland en Oostenrijk wordt wel deze 4 mm aangehouden.

Hoe lang kan ik rijden met mijn winterbanden?

Dit hangt net als bij zomerbanden van verschillende factoren af. Je rijstijl, de bandenspanning, de staat van je auto en hoe lang rij je door op je winterbanden. Door de aanschaf van een extra set winterbanden kun je wel langer rijden met zowel je zomer- als winterbanden. Door het wisselen slijt het set dat niet gemonteerd is namelijk niet.

Is het beter om extra velgen te kopen?

Het is inderdaad makkelijker om voor ieder set banden ook velgen te hebben. Je voorkomt dat de banden meerdere keren gemonteerd en gedemonteerd moeten worden. Ook qua tijd en kosten is het gunstiger omdat alleen de velgen gewisseld worden.

Hoe zit het als ik schade rij met winterbanden?

In sommige landen moet je auto tijdens winterweer uitgerust zijn met winterbanden. Als je dus in Duitsland of Frankrijk schade maakt en je hebt geen winterbanden onder de auto dan is de kans groot dat je (mede) schuldig bent aan de schade. Er kans zelfs geen uitbetaling van je letsel plaatsvinden omdat je niet met winterbanden rijdt tijdens winterweer.