Testresultaten
Testresultaten Zomerbanden 2025 – 225/40 R18
Grote verschillen tussen de beste en slechtste banden
Dit jaar zagen we een opvallend groot verschil tussen de best presterende en minst presterende banden. Niet alleen omdat de toppers uitzonderlijk goed scoren, maar ook omdat de zwakste banden echt ondermaats presteren.
De topkeuzes: de best presterende zomerbanden
Van de 18 geteste banden scoorden 11 modellen 4 sterren en zijn daarmee uitstekende keuzes. Toch zijn er belangrijke verschillen, zoals grip op nat wegdek, remprestaties en levensduur.
De absolute toppers
Continental SportContact 7 en Bridgestone Potenza Sport zetten nieuwe maatstaven voor zowel droog als nat wegdek. De rijeigenschappen, remprestaties en veiligheidsreserves zijn ongeëvenaard.
Michelin Pilot Sport 5 en Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 presteren net iets minder op droog wegdek maar scoren beter op slijtvastheid (Michelin) en geluidscomfort (Goodyear).
Vredestein Ultrac Pro, Yokohama Advan Sport V107 en Firestone Firehawk Sport presteren op droog wegdek bijna op het niveau van de Continental en Bridgestone, maar doen het nét iets minder op nat wegdek.
Falken Azenis FK520 biedt een goede balans tussen prestaties en prijs-kwaliteit. Hoewel iets minder dan de toppers, is dit een slimme keuze voor wie een goede band zoekt voor een aantrekkelijke prijs.
Nexen N Fera Sport scoort goed op kosten per kilometer, dankzij een slimme combinatie van aanschafprijs, levensduur en brandstofverbruik.
Het middenveld: banden met een degelijke score
De 3-sterren banden hebben enkele lichte tekortkomingen, maar kunnen afhankelijk van persoonlijke rij-eisen nog steeds een prima keuze zijn.
Kumho en Nokian presteren uitstekend op nat wegdek. Voor wie veel rijdt in regenachtige omstandigheden, kunnen deze modellen een verstandige keuze zijn.
Ceat SportDrive blinkt uit in lage kilometerkosten.
Tip voor snelwegrijders
Wie veel op de snelweg rijdt, let best op de droge rijeigenschappen. Een minder goede score op dit vlak kan betekenen dat je vaker stuurcorrecties moet maken, wat op lange ritten vermoeiend kan zijn.
Grootste verschillen: remprestaties en slijtvastheid
Remprestaties: het verschil tussen veiligheid en gevaar
Continental SportContact 7 en Bridgestone Potenza Sport remmen het best: bij een noodstop op nat wegdek vanaf 80 km/u staat de auto na 28,4 – 28,8 meter stil.
Giti presteert redelijk met een remweg van 34,6 meter, nog steeds acceptabel.
DoubleCoin is ronduit gevaarlijk met een remweg van 45,1 meter. Dat is 10,5 meter meer dan de Giti en 16,7 meter langer dan de Continental. Een auto met Continental banden staat al stil, terwijl een auto met DoubleCoin nog met 49 km/u doorraast – met mogelijk fatale gevolgen.
Slijtvastheid: hoe lang gaan de banden mee?
Michelin Pilot Sport 5 scoort het best met een verwachte levensduur van 56.400 km.
Bridgestone en Goodyear halen ruim 50.000 km.
Giti scoort het slechtst met 33.600 km, flink onder de verwachte 40.000 km.
Yokohama (34.300 km) en Firestone (34.500 km) zitten hier net iets boven.
Conclusie: kies banden op basis van testresultaten, niet enkel op prijs
Banden zijn de laatste jaren duurder geworden, en budgetmerken winnen terrein. Toch toont deze test aan dat prijs niet alles zegt.
Premium banden leveren top prestaties en veiligheid.
Er zijn goedkopere alternatieven die veilig en goed scoren.
Sommige budgetbanden zijn ronduit onveilig.
Vermijd de allergoedkoopste banden zonder testresultaten. De slechtste banden in deze test hebben een veel langere remweg, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.
Beste keuze: Kies een band uit de 4-sterren categorie, passend bij jouw rijstijl en behoeften.