Wanneer moeten autobanden vervangen worden?

Iedereen die met de auto de weg op gaat weet dat banden op den duur verslijten. Maar hoe kun je controleren of ze ook echt op zijn?

Wanneer je merkt bij het optrekken dat je wielen spinnen (doorslaan), dan kan dat betekenen dat er sprake is van slijtage van de banden. Is dit het geval bij droog weer dan zijn de banden al verder op dan wanneer dit gebeurd bij regenachtig weer. Ook bij het remmen kun je merken dat de grip minder wordt. Je remweg is dan langer dan met goede banden, of als ze echt op zijn merk je dat je gaat doorschuiven. Bij regenweer kan zelfs de kans op aquaplaning sterk toenemen als je profiel slechter wordt. Allemaal dingen die je niet wil meemaken want je veiligheid is in gevaar.

Ook kan je auto sterk een bepaalde kant optrekken. Dan kan zal er sprake zijn van schuin afgesleten banden. Hierdoor is een deel van je profiel op terwijl een ander deel een stuk beter is. Dit heeft te maken met uitlijning van je auto. Uitlijning zorgt ervoor dat de stand van je wielen zo is dat er zo min mogelijk wrijving met de weg is.

Hoe controleer je versleten autobanden?

Er zijn twee mogelijkheden om te controleren of je banden op zijn. Allereerst de simpelste die iedereen zelf kan doen is via de slijtage-indicatoren. Bij iedere autoband zijn in het profiel deze indicatoren aangebracht. Als je met je vinger in het profiel  voelt zit om een bepaalde afstand een ribbel in de profielgroef. Dit is de slijtage-indicator. Deze is precies 1.6 mm hoog wat het wettelijke minimum is van de profielgroef. Is deze dus gelijk aan de indicator dan word de band afgekeurd bij een APK-keuring. Vanaf 3 mm profieldiepte wordt er al een advies gegeven om banden te gaan vervangen. Bij winterbanden is dit zelfs 4 mm.

De tweede manier is via de profieldieptemeter. Bij garagebedrijven gebruiken ze deze meter ook voor de APK. Met deze manier van meten kun je snel op verschillende plaatsen de profieldiepte meten. De band moet over de hele omtrek en ook op verschillende breedtes worden gemeten en beoordeeld.

holle slijtage
slijtage indicator

slijtage
bandenspanning

Vreemde slijtage van je autobanden

Banden moeten regelmatig gecontroleerd worden op vreemde slijtage of mogelijke beschadigingen. Is er sprake van doorboringen, insnijdingen of vreemde vervorming dan moet de band door een specialist bekeken worden. Deze kan door de band te demonteren zien of de schade gemaakt kan worden, of dat de band vervangen moet worden.

Bandenspanning

Door verkeerde bandenspanning kunnen je banden ook niet goed afslijten. Te lage bandenspanning komt automatisch door het gebruik. Daarom is het nodig om regelmatig de bandenspanning te controleren. Hierdoor kan ook een abnormaal verlies worden opgemerkt. Alle banden, dus ook het reservewiel, moet bekeken worden.  Door te lage spanning worden de banden heter waardoor de banden beschadigd kunnen raken. Te lage bandenspanning geeft ook meer kans op aquaplaning.

Te hoge bandenspanning maakt de band gevoeliger voor chocs. Chocs zijn bijvoorbeeld als je met je band een stoeprand raakt. Bij hoge bandenspanning is de “klap” groter dan bij goede spanning. Aan de binnenzijde van de band is dit terug te zien omdat op die plek een afwijkende kleur te zien is. De band zal ook sneller en onregelmatig slijten. De banden kunnen dan ook het beste gecontroleerd worden als ze nog koud zijn.

Zijn je banden werkelijk aan vervanging toe?

Dan ben je bij de Bandensupermarkt aan het juiste adres. Wij leveren banden voor goede prijzen, met gratis levering en advies, en ook het afrekenen is bij ons veilig en vertrouwd.

Maar hoe werkt het bestellen van nieuwe banden eigenlijk? Is dat makkelijk? Kan ik dat ook?

Er zijn een aantal stappen die je moet nalopen als je banden wil gaan bestellen. Omdat niet iedereen dezelfde rijstijl, auto en/of budget heeft moet je voor jezelf een paar vragen doorlopen. Een goede bandenspecialist zal je deze vragen ook stellen. We hebben deze vragen samengevat op een pagina. Als je die vragen beantwoord kom je bij de juiste keuze in jouw situatie. De pagina heet “Hoe kies ik de juiste autobanden?

Zijn er nog vragen of heb je advies nodig?

Je kunt ons altijd benaderen met vragen via de chat. Hier zijn we overdag bijna altijd bereikbaar, en dit werkt vaak het snelste. Wil je liever persoonlijk contact dan bel je ons op 085-020 1855. ook dan kunnen we snel duidelijkheid geven bij vragen. Als laatste is er ook nog de contactpagina. Hier kun je een formulier invullen en dit naar ons mailen. We proberen dan zo snel mogelijk te antwoorden.

Waarom kiezen voor de Bandensupermarkt?

Gratis levering en advies

Helpdesk met vakmensen met lange praktijkervaring

Veel veilige betaalmethoden, ook achteraf kan

De grootste bandenvoorraad van Europa

Levering vanaf fabrieksmagazijn rechtstreeks naar jou