Monteren, balanceren hoe werkt het?

Hoe monteert men een band.

Bandenmontage moet gebeuren met professionele apparatuur. Er is het banden-montageapparaat wat hiervoor wordt gebruikt. Allereerst wordt bij het wiel waar de banden vanaf gaan de spanning eraf gelaten. Dit doet men door het binnenventiel eruit te draaien. Dit heeft tot gevolg dat de band leegloopt. Met bandenmontageapparaat wordt de band als eerste van de velg gehaald. Eerst wordt de zijkant van de band ingeperst op de velg. Hierna kan men met een bandijzer de band lichten en afmonteren van de velg.

Het monteren van de nieuwe band gaat in omgekeerde volgorde. De band word op de velg gedraaid en moet dan op spanning worden gebracht. Dit doet men eerst zonder binnenventiel tot een spanning van 3.5 bar. Als de hielen dan goed geplaatst zijn op de velg kan het binnenventiel ingedraaid worden. De band moet dan op juiste spanning gebracht worden. Als laatste het ventieldopje aanbrengen om volledige luchtdichtheid te hebben.

Daarna balanceren.

Als de band op juiste is gemonteerd moeten band en wiel gebalanceerd worden. Wanneer een velg niet goed is gebalanceerd geeft dit trillingen in de auto Trillingen kunnen voorkomen in het stuur, in de vloer in het dashbord of ook wel de stoelen. Dit is allemaal afhankelijk van de snelheid waarmee gereden wordt. Door de goed uitgebalanceerde auto voor een goed rijcomfort en de beste prestaties van de band.
Om een juiste balancering te hebben moet er of of de velgnaaf gecentreerd worden, of op een plaat met boutgaten overeenkomstig de velg (steek). Hierdoor krijg je een zuivere balancering.

Als tijden het balanceren het balanceermachine aangeeft dat er meer dan 50 gram onbalans is bij personenwagens en meer dan 100 gram bij bestelwagens, moet men de band een halve slag draaien op de velg. Als oude banden gaan trillen moet men eerst deze banden bekijken of er bijvoorbeeld sprake is van onrondheid.

Nu kan men de velgen monteren op het voertuig. Eerst moeten bouten/moeren met de hand worden aangedraaid. Als laatste moeten deze met een momentsleutel aangehaald worden. Dit moet kruislings gebeuren.