Alles over Bestelwagen banden.

Bij bestelwagens heb je te maken met extra veel gewicht. Omdat met een bestelwagen of personen of goederen worden vervoerd moeten ook de banden aan dit gewicht kunnen voldoen. Daarom zijn er voor deze voertuigen banden met een hoog draagvermogen. Deze banden moeten dan ook voldoen aan regel R54 van de UNECE die voorschrijft dat de belastingindex en snelheidsindex op de band moet worden aangegeven.

In sommige gevallen kan een extra markering vereist zijn voor een hogere snelheidsindex in combinatie met een lagere belastingindex. Daarom staat op sommige bandafmetingen een dubbele markering van de belastingindex en het snelheidssymbool. Bijvoorbeeld: 215/65 R 15 C 104/102T  96H. Standaard: 104T enkele montage en 102T bij dubbele montage. Extra: 96H alleen bij enkele montage.

Er zijn ook bandenmaten die zowel bij een bestelwagen als bij bijvoorbeeld een SUV voorkomen. De maat 215/65R16 is zo’n maat voor SUV’s en bedrijfswagens maar heeft dan een veel lager draagvermogen (98H) en ander profiel. Daarom is het heel belangrijk niet alleen de maat te noteren maar ook het draagvermogen en het snelheidssymbool. Deze combinatie moet goed zijn om de juiste band te kiezen.

Carthago
Vanco Camper

Campers en autobanden.

Voor campers worden zelfs speciale banden gemaakt. De karkas opbouw van deze banden is afgestemd op bijvoorbeeld het rijden in bergen. Door de warmteontwikkeling bij remmen hebben campers hiervoor banden die hiervoor ontwikkeld zijn. De banden zijn te herkennen door de aanduiding CP bij de maat. Dit is aanbevolen door de E.T.R.T.O. (Europian Tyre and Rim Technical Organisation).

Ook schrijft deze organisatie voor dat de banden op de achteras een constante druk van 5.5 bar moeten hebben i.p.v. de standaard 4.75 bar. Hiervoor zijn speciale metalen ventielen gemaakt die gebruikt moeten worden bij een druk vanaf 4.5 bar.

Gebruik camperbanden.

Vóór iedere reis moet de bandenspanning worden gecontroleerd. Een te lage spanning kan gevaarlijk zijn. Heeft bijvoorbeeld bij een bandenmaat van 225/75R15CP 0.5 bar (11%) te lage spanning, dan is dat hetzelfde als een overbelasting van 100 kg.
Bij het stallen van de camper mag de spanning ook niet te laag zijn en moet gecontroleerd worden voor gebruik. Het is beter om bijvoorbeeld het voertuig op bokken te zetten zodat er geen contact is met de koude ondergrond in de winter.