Zomerbandentest van de ANWB 2019

Personenwagen- en bestelwagenbanden.

De ANWB heeft nu twee verschillende banden getest. Het zijn beide zomerbanden echter de eerste is een personenwagenband, de andere een bestelwagenband. Voor beide wagens geldt dat ze banden met specifieke eigenschappen nodig hebben. Een bestelwagen moet vooral veel gewicht kunnen dragen en een lange levensduur hebben. Hierdoor is de kilometerkostprijs een stuk lager hoe meer kilometers er gereden kunnen worden.
Hier kun je meer over lezen op de pagina over het “draagvermogen” van een band.

Personenwagenband 185/65R15.

Dit is een maat die onder middenklasse wagens gemonteerd is. Bijvoorbeeld de Dacia Lodgy en Logan, de Kia Stonic en de Renault Zoe. Uit de ANWB-test blijkt dat alle banden voldoende scoren wat een goed teken is. Volgens de ANWB scoren Bridgestone T005 en Vredestein Sportrac-5 het beste en zijn dan ook de testwinnaars. Hier volgt de link naar de complete test van de ANWB 185/65R15 2019.

Kort samengevat voor wie goede prestaties op droog wegdek belangrijk vindt komt uit bij Bridgestone, Firestone, Goodyear, Falken of Maxxis.
Wie goede prestaties op nat wegdek belangrijk vindt kiest het beste voor Bridgestone, Vredestein, Michelin of Continental.
Degene die milieucriteria belangrijk vindt kiest het beste voor Vredestein of Michelin. Deze doen het goed bij verbruik, geluid en levensduur.
Een band die gemiddeld het beste uit de bus komt is Bridgestone of Vredestein.

Bestelwagenband 215/65R16C.

Deze bandenmaat is een veel voorkomende maat bij bestelwagens, personenwagenbussen en campers. Al deze voertuigen moeten extra gewicht kunnen dragen omdat ze hiervoor gemaakt zijn. De banden hebben dan ook de aanduiding C van commercial achter de maat staan. Belangrijk is dat de banden die vanaf fabriek gemonteerd zijn ook weer vervangen worden door banden die minimaal het gelijke draagvermogen hebben. Ga nooit terug in draagvermogen want dit kan gevaarlijke situaties te weeg brengen. Ook voor de A.P.K. is dit een belangrijke eis om de auto gekeurd te krijgen.

Volgens de test van de ANWB zijn de prestaties teleurstellend. Er zijn maar vijf banden die een voldoende scoren en dat zijn Apollo, Goodyear, Pirelli, Nokian en Continental. Vooral bij een nat wegdek blijken de banden onvoldoende veilig te zijn. Hier volgt de link naar de bestelwagenbandentest 2019.

Goede prestaties op droog wegdek zijn heet beste bij Apollo en Goodyear.
Voor goede prestaties op nat wegdek is er Apollo of Continental.
Voor een laag brandstofverbruik kiest je het beste Goodyear of Continental.
Als je veel kilometers wilt kunnen rijden is er Pirelli of Goodyear.
Wanneer de prijs belangrijk is kies je voor Apollo of Nokian.

Voor het complete verhaal van de ANWB Zomerbandetest 2019 is hier de link naar de site van de ANWB.