Winterseizoen 2019

Winterbanden en sneeuwkettingen

Voor veel mensen komt er weer een vakantie in de sneeuw aan. Ook is het winterseizoen hier in Europa in aantocht. Tijd om hier alvast over na te denken en voorbereidingen te treffen.

We hebben onze pagina “Wetgeving winterbanden” bijgewerkt met de laatste informatie per 1 september 2019. Hierbij is gebruik gemaakt van de informatie van de VACO, de branche organisatie voor de banden en wielenbranche.

Nieuw is de toevoeging van de wettelijke minimale profieldiepte, of spikes zijn toegestaan en wat moet verplicht in de auto aanwezig zijn in het buitenland.
Hierbij moet je denken aan een gevarendriehoek, een verbanddoos en veiligheidshesjes. Met deze informatie ben je in ieder geval helemaal op de hoogte van wat er wettelijk komt kijken bij een bezoek aan het buitenland. Doe er je voordeel mee.

  • Sneeuw rijden

Duitsland

Allereerst Winterbanden
Verplicht bij winterse omstandigheden (ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijp). Aanhangers en caravans vallen buiten deze verplichting. Bij ongeschikte banden onder het voertuig bedraagt de boete € 60,- en bij hindering van het overige verkeer € 80,-. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval, buiten de eigen schuld, leiden tot medeaansprakelijkheid.

Nieuwe wetgeving per 1 januari 2018
De Duitse wetgeving maakt onderscheid tussen banden die voor en vanaf 1 januari 2018 zijn geproduceerd.

sneeuwvloksymbool en M+S codering

Een band van voor 2018 is volgens de Duitse wet een winterband als die voorzien is van een M+S-codering (Modder en Sneeuw) op de zijkant. Deze banden worden nog tot 30 september 2024 als winterband aangemerkt. Daarna voldoen ze als winterband niet meer aan de Duitse wetgeving.

Een winter- of vierseizoenenband die is geproduceerd vanaf 1 januari 2018 moet een sneeuwvloksymbool op de zijkant hebben om wettelijk als winterband te worden aangemerkt. Alleen een M+S-codering voldoet dus niet.

Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen moeten TüV gekeurd zijn. Aanhangers moeten ook voorzien zijn van sneeuwkettingen als het trekkende voertuig hiermee is uitgerust. De maximum snelheid is 50 km/u.

Sneeuwketting
IMG_7409_1

Oostenrijk

Winterbanden
Verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs) van 1 november t/m 15 april. Als alternatief zijn sneeuwkettingen op de aangedreven as(sen) ook toegestaan als de wegen met een sneeuw- of ijslaag zijn bedekt. Boetes variëren van € 35,- tot € 5.000,-.

En natuurlijk Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord en aan boord voor de aangedreven as(sen), van 1 november t/m 15 april. De maximum snelheid is 50 km/u. Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse Ö-Norm: V5117 (voor personenwagens). Producten uit landen die lid zijn van de Europese Unie en voorzien van een CE-nummer zijn ook toegestaan. Systemen ‘Nichtketten’ die vallen onder norm V5121 zijn niet toegestaan als alternatief voor sneeuwkettingen.

Wettelijke minimale profieldiepte
1,6 mm voor zomerbanden
4,0 mm voor winterbanden

Spikes
Toegestaan van 1 november t/m 31 mei. De maximum snelheid is 100 km/u op autosnelwegen en 80 km/u op overige wegen. Alle banden moeten van spikes zijn voorzien. Daarnaast moet op het voertuig een sticker zichtbaar zijn dat er banden met spikes zijn gemonteerd.

Verplicht meenemen in het voertuig
Gevarendriehoek
Veiligheidshesje
Verbanddoos

Frankrijk

Winterbanden
Verplicht in bepaalde gebieden.

Sneeuwkettingen
Het is niet verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben. Op besneeuwde wegen zijn kettingen toegestaan, ongeacht welke periode. Op de Franse toegangsweg naar de Mont-Blanc-tunnel is het wel verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben van 1 oktober t/m 30 april.

Op sommige bergpassen is montage van kettingen op de aangedreven as(sen) verplicht. Dit wordt aangegeven met het bord ‘B26’ ‘Chaînes à neige obligatoires’. Na het bord ‘B44’ vervalt de verplichting. De maximum snelheid is 50 km/u.

Het aantal kettingen is niet precies omschreven. Artikel 9 van het arrest van 18 juli 1985 luidt: ‘afneembare antislipsystemen moeten het vertrek, de besturing en de afremming van het voertuig garanderen’. Bij het gebruik van autosocken in plaats van kettingen moet er in de auto een sticker ‘Certifié Équipement Spécial’ aanwezig zijn.

snow-934885__340
montestrutto

Sneeuwkettingen

Ga je op vakantie naar het buitenland in de winterperiode dan kan het gebruik van sneeuwkettingen in sommige landen verplicht zijn op bepaalde momenten. Je moet dus je sneeuwkettingen altijd binnen handbereik hebben om ze te kunnen gebruiken.

Sneeuwkettingen kun je aanschaffen wat interessant is als je vaker met dezelfde wagen op vakantie gaat. Is het maar éénmalig dan kun je de kettingen ook huren. Dat is dan een stuk voordeliger.

Maat

Bij sneeuwkettingen zijn er verschillende maten. Dit is afhankelijk van je bandenmaat. Hoe groter de rolomtrek van je band des te grotere sneeuwketting nodig is. Weet je niet hoe je bandenmaat eruit ziet of waar het staat kijk dan op het dit blog bericht waar deze informatie allemaal is terug te vinden.

Monteren

Het monteren van de sneeuwkettingen is iets wat je het beste thuis alvast een keer kunt oefenen. Dan ben je voorbereid als je in de sneeuw of ijs staat.

Sneeuwkettingen worden aangebracht op de aangedreven wielen. Bij auto’s met vierwielaandrijving kun je ze het best monteren op de stuuras dus voor.

De ANWB heeft een test van sneeuwkettingen gehouden. Klik hiernaast op de knop en je komt bij de testgegevens terecht.

Advies van Bandensupermarkt

Bandensupermarkt raadt aan om zoveel mogelijk over te gaan op winterbanden vanaf 1 oktober. Zeker voor mensen die veel of regelmatig rijden is dit altijd veiliger.

Ga je op vakantie naar het buitenland neem dan al het bovenstaande goed in acht. Zo ben je veilig op weg en kom je ook weer goed thuis. Zorg voor een goede en tijdige voorbereiding, dat maakt de vakantie een stuk aangenamer.

Rij je alleen in Nederland ook dan is het veiliger om met winterbanden te rijden. Je weet nooit wat voor weer het wordt. In deze tijd van het jaar kom je in ieder geval niet voor verassingen te staan met winterbanden.