Uitlijnen wat is het en hoe werkt dit?

Wanneer uitlijnen?

Uitlijnen doet men als er onregelmatige slijtage van de banden plaatsvindt. De oorzaak van onregelmatige slijtage komt door te lage bandenspanning of door een onregelmatig wegdek, gaten in de weg, drempels en normale slijtage van de mechanische onderdelen. Door de auto opnieuw uit te lijnen verbetert het brandstofverbruik en ook de levensduur van de banden. Ook het weggedrag van de auto kan aangepast worden.

Bij een foute uitlijning is de stand van de wielen niet meer zoals deze af fabriek is gemaakt. Door deze verschillen te corrigeren kan men veel ergernis voorkomen. Door slijtage van mechanische onderdelen kan de uitlijning nodig zijn.

Hieronder een foto van de Hunter een veel gebruikt machine voor uitlijnen.

uitlijnen

Toespoor en uitspoor wat is dat?

De wielen van de auto moeten parallel staan. Hiervoor wordt door de fabrikant van de auto aangegeven wat de waarde is van toespoor of uitspoor.

Als een auto verkeerde sporing heeft kan dit tot gevolg hebben dat er weinig grip is, een hoger brandstofverbruik of een abnormale slijtage van de banden. Door uitlijning worden deze afwijkingen gecorrigeerd. Als een auto verkeerde uitlijning heeft kan de klacht zijn dat de auto naar één kant trekt. Of als de auto zwaarder stuurt dan normaal. Ook dat de auto niet koersvast is.

sporing

Camber of wielvlucht wat is dat?

Camber of wielvlucht is de afwijkende stand van de wielen van een voertuig ten opzichte van de verticale lijn door het wiel.

Er kan sprake zijn van zowel positieve camber als negatieve camber.

negatief camber

Positieve camber.

Bij positieve camber staat de bovenkant van de band verder naar buiten dan de onderkant.

Dit kan nodig zijn bij assen die beladen gaan worden. Door belading wordt de opzettelijke “fout” gecorrigeerd en raken de banden over het hele loopvlak de weg.

Negatieve camber.

Hierbij staat de bovenkant van de wielen verder naar binnen dan de onderkant. Dit gebuert vaak bij de aangedreven wielen, maar door de aandrijfkrachten wordt dit gecorrigeerd.