Run Flat technologie bij een lekke band

Run Flat Technologie

Banden met Run Flat technologie zijn banden die de belasting van de auto kunnen dragen bij spanningsverlies. Dit houdt in dat als er een band wordt lek gereden, gewoon verder kan worden gereden met maximaal 80 km/h. De bedoeling is dat men dan zo snel mogelijk naar een bandenspecialist/autogarage gaat om de banden te laten vervangen. Hiermee wordt voorkomen dat men op een onveilige plek banden moet gaan wisselen. Met name als voor vrouwen die alleen op stap zijn is dit een veilige gedachte.

Heb je een lekke band?

Dan kun je gewoon doorrijden, wat met een standaardband niet mogelijk is. Je dient alleen de snelheid aan te passen en niet harder dan maximaal 80 km/u te rijden over een afstand van maximaal 80 km. Dit om zo snel mogelijk de band te laten repareren of vervangen. Als je meer dan één lekke band hebt, wordt aangeraden om onmiddellijk te stoppen. Wanneer je blijft doorrijden met een lekke winterband moet je de rijstijl aanpassen aan het rijden in de sneeuw.

Uitrusting auto

Een auto die uitgerust is met zelfdragende banden werd bij zijn ontwerp op bepaalde punten aangepast (chassis, vering). Bovendien is de auto uitgerust met een spanningsbewakingssysteem om de bestuurder te waarschuwen in geval van een abnormale spanningsdaling. Het wordt ten stelligste afgeraden om een zelfdragende band te monteren op een voertuig dat er niet in Eerste Montage mee uitgerust is. De combinatie moet kloppen, nieuwe auto met Run Flat banden moet bij vervanging ook weer uitgerust worden met Run Flat banden.

Velg

Run on Flat banden mogen uitsluitend worden gemonteerd op velgen en voertuigen die hier vanaf de fabriek mee uitgerust zijn. Dit aangezien hiervoor de autocontructeur de montage  van zelfdragende banden heeft gehomologeerd.

Montagemachine

Het is verboden om Run on Flat-banden te monteren op montagemachines die niet voorzien zijn van een vaste hiellosdrukker en een derde  arm (hulparm). Bovendien beveelt men voor een efficiëntere werkwijze aan om de extra gereedschappen te gebruiken die aanbevolen worden door de constructeur van de montagemachine. Dit om de hiel van de band in de montageholte te houden tijdens de montage en demontage. Raadpleeg daarvoor de informatie van machinefabrikant.

Reparatie

De Run on Flat-banden mogen één enkele keer gerepareerd worden. Maar alleen door een specialist, onder dezelfde voorwaarden en daarbij dezelfde methode respecterend, voor controle en reparatie als voor niet Run on Flat-banden. Indien banden zijn voorzien van de expliciete tekst, op de zijkant van de band dat deze banden niet gerepareerd mogen worden is dit niet mogelijk.

Informatie autoconstructeur

In het instructieboekje van de nieuwe auto vindt je nuttige informatie over de zelfdragende (Run on Flat) banden.

RunFlat herkennen bij Bandensupermarkt

Er zijn verschillende fabrikanten die Run-Flat banden maken. Iedere fabrikant kan hiervoor zijn eigen benaming gebruiken.

Hieronder volgt per fabrikant de benaming die ze gebruiken.

Dit staat op de band aangegeven en is belangrijk als er banden besteld moeten worden. Meestal staat het achter het profieltype.

Fortuna = RFT

Wanli = RFT