Hoe werkt het monteren en balanceren van een autoband?

Hoe wordt een autoband gemonteerd op de velg?

Het is belangrijk dat het monteren van banden wordt gedaan met professionele apparatuur. Er is een banden-montageapparaat wat hiervoor wordt gebruikt. Allereerst wordt bij het wiel, waar de banden vanaf gaan, de spanning eraf gehaald. Dit doet men door het binnenventiel eruit te draaien. Dit heeft tot gevolg dat de band leegloopt. Met bandenmontage-apparaat wordt de band als eerste van de velg gehaald. Eerst wordt de zijkant van de band ingeperst op de velg. Hierna kan men met een bandijzer de band lichten en afmonteren van de velg.

Het monteren van de nieuwe band gaat in omgekeerde volgorde. De band word op de velg gedraaid en moet dan op spanning worden gebracht. Dit doet men eerst zonder binnenventiel tot een spanning van 3.5 bar. Als de hielen dan goed geplaatst zijn op de velg kan het binnenventiel ingedraaid worden. De band moet dan op juiste spanning gebracht worden. Als laatste het ventieldop aanbrengen om volledige luchtdichtheid te hebben.

run flat monteren

Balanceren van de gemonteerde autoband

Als de band op juiste wijze is gemonteerd moeten band en wiel gebalanceerd worden. Wanneer een velg niet goed is gebalanceerd geeft dit trillingen in de auto. Trillingen kunnen voorkomen in het stuur, in de vloer, in het dashboard of ook wel de stoelen. Dit is allemaal afhankelijk van de snelheid waarmee gereden wordt. Door de goed uitgebalanceerde auto voor een goed rijcomfort en de beste prestaties van de band.
Om een juiste balancering te hebben moet er of of de velgnaaf gecentreerd worden, of op een plaat met boutgaten overeenkomstig de velg (steek). Hierdoor krijg je een zuivere balancering.

Als tijden het balanceren het balanceermachine aangeeft dat er meer dan 50 gram onbalans is bij personenwagens en meer dan 100 gram bij bestelwagens, moet men de band een halve slag draaien op de velg. Als oude banden gaan trillen moet men eerst deze banden bekijken of er bijvoorbeeld sprake is van onrondheid.

balanceren

Monteren op de auto

Als de band goed rondom de velg zit en de band is goed gebalanceerd is het de taak om de autoband te monteren op de auto zelf. Dit kunt u met een krik en een wielmoersleutel ook zelf doen, maar mocht u banden bestellen bij de Bandensupermarkt, kunt u ze ook laten monteren door een van onze montagepartners. Ga opzoek naar uw nieuwe autoband in onze webshop en laat ze goed monteren.