Wat houdt het bandenlabel eigenlijk precies in?

Vanaf 2012 is er de verplichting dat banden moeten zijn voorzien van een “bandenlabel”. Dit label is gelijk aan dat van elektrische apparaten. Hiermee zijn ze makkelijker te vergelijken.
Het bandenlabel geeft de waarde aan voor Grip op nat wegdek, de brandstofefficiëntie en het externe afrolgeluid. Door de invoering van dit label is de verkeersveiligheid verbetert, het is ook goed voor het milieu en per saldo ook goed voor de portemonnee.

Door het label te gebruiken kunnen banden worden vergeleken. De keuze van een band wordt makkelijker. Naast de bovengenoemde 3 criteria zijn er nog veel meer criteria om een band te beoordelen. Wat bijvoorbeeld niet door het label wordt aangegeven is kilometerrendement, remmen op droog wegdek, geluid in het voertuig, handling en aquaplaning.

Brandstofefficiëntie.

De rolweerstand is één van de factoren die van invloed zijn op het brandstofverbruik van een auto. Doordat banden warm worden vervormen ze en is er sprake van energieverlies. Hoe groter de vervorming, hoe hoger de rolweerstand en hierdoor het brandstofverbruik dat nodig is om de auto te bewegen. Hoe lager de rolweerstand geeft een lager brandstofverbruik en daardoor een vermindering van voertuigemissies, waaronder die van CO2. De klasses lopen van A tot en met G.

Grip op nat wegdek.

Grip van een band is een zeer belangrijk kenmerk van een band. Echter een betere grip en een lage rolweerstand gaan niet samen. Er moet dus een compromis komen op het gebied van prestaties. Door het label kunnen klanten nu zelf kiezen welke waarde zij het belangrijkst vinden. ook deze klassen lopen van A tot en met G.

Extern geluid.

Het verkeer geeft behoorlijk wat geluidhinder. Dit komt door de verkeersdrukte en verschillende voertuigtypes. Ook rijstijl en het contact tussen band en wegdek dragen hier aan bij. Het rolgeluid wordt weergegeven in decibel (dB). Ook de geluidsgolven geven de waarde weer.
1 geluidsgolf = 3dB minder dan de toekomstige, strengere Europese norm.
2 geluidsgolven = voldoet nu al aan de toekomstige Europese norm.
3 geluidsgolven = voldoet aan de huidige Europese norm.