A-merken, B-merken en C-merken

Welke bandenmerken zijn er?

Bij autobanden zijn er veel verschillende kwaliteiten daarom zijn er grofweg drie groepen. De verdeling is A-merken, B-merken en C-merken. Er zijn ook mensen die nog verder onderverdelen maar met de drie genoemde is het verschil wel duidelijk te maken.

A-merk

Dit zijn de volgende fabrikanten op alfabetische volgorde:

  • Bridgestone
  • Continental
  • Goodyear
  • Hankook
  • Michelin
  • Pirelli
  • Yokohama

Al deze merken maken naast het “hoofdmerk” ook vaak B-merken en C-merken. Zo kunnen ze voor ieders budget banden leveren en hiermee dekken ze de gehele markt af. Door tussen de drie verschillende groepen een prijsverschil te maken is ook hier een keuzemogelijkheid gekomen. Dus niet alleen op kwaliteit maar ook op prijs. Vaak zijn de B-merken en C-merken oude profielen van het “hoofdmerk” zodat de mallen waarmee de banden gemaakt worden nog rendabeler gemaakt worden.

Hieronder zal ik per merk de verdeling aangeven wat bij elkaar hoort. Dit is op basis wie deze banden in Nederland op de markt brengt. Niet alle merken zullen weergegeven worden maar wel de belangrijkste op de Nederlandse markt.

Vele logo’s zijn gelinkt aan alle banden van dat merk in onze webshop. Dus is er voorraad klik op het logo en je ziet alle banden van het merk dat je kiest.

Premium bandenmerk uit Japan Bridgestone
Continental-logo
Premium bandenmerk Goodyear
Koreaans premium bandenmerk Hankook
Michelin
Premium bandenmerk Pirelli uit Italië
Premium bandenmerk Yokohama

Bridgestone

Deze Japanse fabrikant is opgericht in 1931 door Shojiro Ishibashi. Het woord Bridgestone is de Engelse vertaling van Ishibashi wat “stenen brug” betekend.

Het B-merk dat sinds 1988 onder Bridgestone is gekomen is Firestone.

Het C-merk is Dayton.

 
bridgestone
Quality bandenmerk Firestone
Turks bandenmerk Lassa

Continental

Dit is een Duitse bandenfabrikant die sinds 1871 banden maakt. Het hoofdkantoor is in Hannover en ook het testcircuit “Contidrome” is hier gevestigd. uit de fabrieken van Continental komen vele bandenmerken, een aantal worden hier genoemd.

De B-merken zijn Gislaved, General, Semperit en Uniroyal.

De C-merken zijn Achilles, Tyfoon en Mabor.

 

Goodyear

Amerikaanse bandenfabrikant opgericht in 1898 door Frank Seiberling. Naast banden voor auto’s maken ze ook banden voor vliegtuigen en zware machines. Ook productie van rubber voor brandslangen, schoenzolen en onderdelen voor elektrische printers.

De B-merken zijn Dunlop wat eigenlijk kwalitatief ook bijna een A-merk is met ook banden voor nieuwe auto’s als Eerste Montage, en Fulda

De C-merken zijn Debica en Sava

 
Goodyear
Iers bandenmerk Dunlop
Fulda

Michelin

Franse bandenfabrikant die in 1889 is opgericht door de broers André en Édouard Michelin. Ze maken inmiddels banden voor personenwagens, bestelwagens, vrachtwagens maar ook voor voertuigen voor de land- en mijnbouw.

De B-merken zijn Kleber en BF-Goodrich

De C-merken zijn Tigar en Riken

 
Michelin
Quality bandenmerk Kleber uit Frankrijk
Quality bandenmerk BFGoodrich
Budget bandenmerk Tigar

Overige merken

Naast de bovengenoemde A-merken met daaronder de B-merken en C-merken zijn er nog bandenfabrikanten die nog geen A-merk zijn maar wel meerdere banden merken of andere rubberproducten maken.

Een merk als Vredestein, een Nederlandse fabrikant die naast het eigen merk ook banden maakt van het merk Apollo. Dit sinds de overname door Apollo uit India.

Dan is er ook nog TOYO TIRES uit Japan die kwalitatief zeer goede banden maakt en ook nog met een zeer groot matenpakket.

Wij hebben als budgetmerk Minerva in ons magazijn. Ook hier zien we weer banden die uit dezelfde fabriek komen met een andere merknaam. Denk hierbij aan Tristar, Superia, Imperial en Fortuna. Stuk voor stuk banden met een zeer scherpe prijs, maar inmiddels ook vaak beschikbaar met heel goede labelwaarden. Soms beter dan menig A-merk.

 
Quality bandenmerk Vredestein
Budget bandenmerk Apollo
toyo-tires
Minerva 600
tristar
superia
imperial
fortuna