Nieuw bandenlabel in 2020

De EU-lidstaten hebben een voorstel gedaan voor mogelijke verbeteringen van het Europese Bandenlabel. Dit heeft brancheorganisatie ETRMA bekend gemaakt. ETRMA staat voor European Tyre & Rubber Manufacturer Association.

Het bestaande label heeft tekortkomingen en hier is onderzoek naar gedaan. Nu worden er maar drie zaken beoordeeld te weten brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en rolgeluid. De ETRMA is van mening dat het te lang duurt voordat de nieuwe ontwikkelingen in bandentechnologie worden opgenomen in het label. Ze willen ook meer bekendheid aan het label geven en zorgen dat er controles komen op de data, en eventueel sancties en boetes gebruiken.

ETRMA logo

Bekendheid

De productinformatie moet beter volgens de ETRMA. Hiervoor kan een QR-code worden opgenomen in het label en moet er duidelijkheid komen of de band geschikt is voor gebruik op sneeuw en ijs. Verder pleit men ook voor een nieuwe methode om het slijten van het loopvlak te meten.

De ambities zijn hoog van het ETRMA, en ze willen dat het nieuwe label door het Europees Parlement goedgekeurd wordt zodat het op 1 mei 2020 kan ingaan.