Winterbandentest van de ANWB 2019

Aanbevolen in de maat 185/65R15 88T

Dit is de eerste maat die in de nieuwste winterbandentest is opgenomen. Dit is een bandenmaat voor veel middenklassers en dus veel voorkomend. Hierbij moet je denken aan de Dacia Lodgy, Kia Stonic, Renault Zoe, Citroën C3, Renault Clio en Volvo S40 en V40. De ANWB heeft gekozen voor de VW Polo VI vanaf bouwjaar september 2017. De allernieuwste dus.

Er zijn dit jaar drie banden die als goed uit de test gekomen. Dit zijn Dunlop met de  Winter Response 2, Kleber met de Krisalp HP3 en Pirelli met de Cinturato Winter. Allemaal banden die ook bij Bandensupermarkt uit voorraad leverbaar zullen zijn. De banden hebben op alle testonderdelen goed gescoord en worden door de ANWB aanbevolen. Dunlop had het goed gedaan op nat wegdek en een gunstig verbruik. Pirelli was sterk op nat wegdek en Kleber was goed op droog wegdek en is slijtvast.

Aanraders in deze maat

Er is een groep die 3 sterren scoort. Deze hebben dus op één of enkele onderdelen een tekortkoming ten opzichte van het goede niveau. Ze scoren wel een voldoende en zijn dus veilig en worden door de ANWB aangeraden.

De tweede maat 205/65R16C

Dit jaar is er voor het eerst ook een winterbandentest gedaan met bestelwagenbanden. Belangrijke eisen bij een winterband voor een bestelwagen zal zijn brandstofverbruik, slijtvastheid om kilometers te kunnen maken en uiteraard het juiste draagvermogen.

Vreemd is dat van de 16 geteste banden er maar 5 een voldoende ( 3 sterren) hebben gehaald. Er was niet één bestelwagenband die een “goed” ( 4 sterren) heeft kunnen halen. Dan waren er maar liefst 9 banden die maar 1 ster konden scoren wat betekend “slecht”. De keus is dus zeer beperkt bij deze winterbanden.

Omdat banden op verschillende onderdelen worden getest, en niet op alle onderdelen goed kunnen scoren, moet men consessies  doen. Door het vereiste hoge draagvermogen van de banden gaat dit ten koste van grip op nat wegdek en in de sneeuw. Ook de stuurprecisie is een zwak onderdeel. Hier moet ook ingeleverd worden.

De drie die voldoende scoren zijn Continental VanContact Winter, Michelin met de Agilis Alpin en Pirelli Carrier Winter is de derde.

Testresultaten 2019

De resultaten van beide tests zijn via de volgende 2 links te benaderen. De eerste link is Winterbandentest 185/65R15.

De tweede is Winterbandentest 205/65R16C.

Bij het kiezen van de juiste band komen vele factoren kijken. Voor iedereen is de situatie weer anders. Het gebruik van iemand kan van veel kilometers tot minimale kilometers verschillen. Het soort voertuig is belangrijk. De leeftijd van de auto speelt ook mee, en iet te vergeten het budget wat iemand te besteden heeft.

Om te helpen bij de juiste keuzen hebben we eerder een bericht geschreven over hoe banden te bestellen via internet. Dit bericht heet “Kopen van autobanden” en wellicht een goede hulp om tot een juiste keuze te komen.

Ook via de chat of via het contactformulier rechtsboven aan de website zijn we te bereiken om nader advies te geven.

anwb2019