Kan ik een ander formaat velg of band onder mijn auto plaatsen?

Dit is een vraag die we pas kregen via de chat. De vraag was of ze een kleinere velg onder hun auto kunnen plaatsen.

Hier is niet zomaar een simpel antwoord op te geven. Zeker omdat banden en velgen aan bepaalde technische specificaties moeten voldoen om onder een bepaalde auto te mogen monteren. Ook is de combinatie van een velg en een band aan bepaalde regels gebonden. Je kunt dus zeker niet zomaar alle velgen en banden voor elkaar wisselen.

We gaan verder proberen de dingen duidelijker te maken zodat dit probleem ook weer de wereld uit is.

Formaat van wielkasten

Als een auto gemaakt word dan horen daar ook banden en velgen bij, anders komt hij moeilijk vooruit. De ruimte is beperkt want de wielen zitten in zogenaamde “wielkasten”. Dit is de ruimte onder je spatbord. Afhankelijk van de bolling van dit spatbord kun je grotere of kleinere banden monteren.

Je zou dus denken dat een kleiner wiel altijd zou moeten passen. Theoretisch is dit zo maar technisch is het een heel ander verhaal.

Stel je auto heeft een velg met een 16 inch velgmaat en de bijbehorende band heeft de maat 205/55R16. Dit is op dit moment de meest voorkomende band en velgmaat.
Nu gaat het er om als deze twee de standaard montage voor je auto is, dat de totale rolomtrek van je band gelijk moet blijven. Hier is een kleine afwijking toegestaan maar dit is minimaal. De totale rolomtrek mag maximaal 1.5% naar boven en maximaal 2.5% naar beneden afwijken. Deze rolomtrek is van belang voor de snelheid die je auto rijd volgens de kilometerteller in je auto en de werkelijke snelheid.

Kleinere bandenmaat

In deze eerste afbeelding gaan we van de originele maat 205/55R16 naar een lagere velgmaat namelijk 195/65R15. Dit zijn maten die voor elkaar uitgewisseld kunnen worden.

Zoals hiernaast is te zien blijven we binnen de tolerantie grens van 2% naar beneden, hier is het 0.41%. Ook bij de snelheden zijn de afwijkingen minimaal.

Deze ommontage is dus toegestaan.

Rolomtrek1
Rolomtrek2

Nog kleinere bandenmaat

In het voorbeeld hiernaast gaan we weer uit van de originele maat 205/55R16, maar nu gaan we verder terug namelijk naar 195/50R15.

Nu kun je zien dat de totale omtrek meer dan 2% afwijkt namelijk -8.85%. Ook de snelheidsmeter geeft een veel te grote afwijking aan.

Dit is dus niet toegestaan.

Grotere bandenmaat

Nu gaan we de andere kant op naar een grotere maat. De standaardmaat is nog steeds 205/55R16 en nu gaan we 2 inchmaten omhoog namelijk naar 225/40R18.

Ook hier zien we nu dat dit correct is want we blijven binnen de grens van 1.5%, namelijk 0.84%. Ook de afwijking van de snelheidsmeter is weer minimaal.

Deze ommontage is correct en dus toegestaan.

Advies van Bandensupermarkt

Als je om wat voor reden wilt afwijken van bandenmaat is er maar één advies en dat is om een bandenspecialist te raadplegen. Die kan je precies voor rekenen wat de verschillende gevolgen zijn van je keuze. Bij Bandensupermarkt kun je uiteraard ook altijd terecht met dit soort vragen.

Het wijzigen van je velg en bandenmaat naar boven kunnen we begrijpen. Vaak wil iemand zijn auto mooier maken door Lichtmetalen velgen te monteren en dan vaak met een grotere inchmaat dan standaard. In het voorbeeld hierboven gaat men met bandenmaat 205/55R16 vaak naar 17 inch of 18 inch. Dit kijkt vaak wat sportiever en mooier onder de auto. Nu is de ommontage naar 17 inch 225/45R17, en naar 18 inch 225/40R18.

Dat men naar een kleinere velg en band wil is iets wat ik in de meer dan 20 jaar dat ik in de bandenhandel zit nog niet heb meegemaakt. Er zijn soms mensen die goedkoop denken uit zijn met een andere maat dan moet. Dan is bovenstaand verhaal belangrijk om te weten. Niet alle aanpassingen kunnen zomaar gedaan worden. Zeker tegenwoordig met alle electronica in de auto, heeft dit ook hier grote gevolgen. Die sensoren en dergelijke gaan hier ook op reageren.