AllSeasonbandentest van Autobild

Zeven verschillende merken

In de bandenmaat 235/55R19 is door Autobild een test gehouden met zeven verschillende banden. Het betreft de merken Michelin, Continental, Vredestein, Goodyear, Nokian, Falken en Gripmax. Een zeer divers aanbod van AllSeasonbanden dus.

Het betreft allemaal banden die zijn uitgerust met M+S aanduiding maar ook het sinds kort verplichte 3-PMSF symbool (sneeuwvlokje). Dit laatste symbool geeft aan dat er een test is geweest waar de banden aan moeten voldoen. Deze test is in de praktijk niet zwaar maar moet wel gedaan zijn. Een goede zaak dus. Dat is anders met de aanduiding M+S wat iedere bandenfabrikant naar eigen believen op een band kan zetten.

Toch blijft het nog steeds een compromis van een beetje zomerband en een beetje winterband. De fabrikanten gaan er ook verschillend mee om. Michelin heeft met de CrossClimate toch meer de nadruk richting zomerband gelegd. Op een droog wegdek merk je weinig verschil met een zomerband. Daardoor is de performance op sneeuw weer iets minder, maar wel goed genoeg. Michelin speelt dus op zekerheid. Met Continental en Nokian heb je weer meer winterband eigenschappen. Dit geeft wel een slechter resultaat bij rijden op droog asfalt.

Wat moet je nou kiezen?

Het blijft de keuze tussen compromissen. Of je hebt een band die meer richting zomerband gaat als Michelin of een band die meer winterband is zoals Nokian en Continental. De band die het beste compromis van beiden heeft is uiteindelijk de winnaar geworden en is Vredestein met de Quatrac 5.

De volgende volgorde is uiteindelijk het resultaat.

  1. Vredestein Quatrac 5 105W, oordeel “Voorbeeldig” resultaat 2+/2+/2+
  2. Michelin CrossClimate+ SUV 105W, oordeel “Voorbeeldig” resultaat 2/2/1-
  3. Continental AllSeason Contact 105V, oordeel “Goed” resultaat 1/2+/2
  4. Goodyear Vector 4Seasons SUV 105W, oordeel “Goed” resultaat 2-/2+/2
  5. Nokian Weatherproof SUV 105V, oordeel “Voldoende” resultaat 1/2-/3+
  6. Falken EuroAllSeason AS210 105V, oordeel “Voldoende” resultaat 2/3+/2
  7. Gripmax Status AllClimate 105W, oordeel “Niet aan te bevelen” resultaat 3/4-/2-
    De geteste onderdelen zijn Sneeuw, Nat wegdek, Droog wegdek.

Hieronder nog een productpresentatie van de winnaar Vredestein Quatrac 5.