Hete zomer en nog op winterbanden rijden?

Uit recent onderzoek door de BOVAG blijkt dat er nog steeds veel auto’s op winterbanden rijden. De temperatuur komt inmiddels op veel plaatsen boven de 40 graden uit en toch rijden auto’s op winterbanden. Deze mensen moeten zich wel bewust zijn van de risico’s die ze nemen.

De banden slijten namelijk sneller door andere rubbersamenstelling, hebben meer rolweerstand wat zorgt voor een hoger brandstofverbruik en door de extreme hitte die namelijk een negatief effect heeft op de wegligging. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties omdat je auto anders reageert dan wanneer zomerbanden zouden zijn gemonteerd.

De BOVAG heeft op verschillende plaatsen in Nederland auto’s gecontroleerd. Dit gebeurde bij temperaturen van boven de 40 graden. In totaal werden 1138 auto’s bekeken en bij 60 zijn winterbanden gezien onder de auto. Banden dus die voor sneeuw en ijs gemaakt zijn en een temperatuur onder de 7 graden.

Dit was dus 5.3% van de gecontroleerde voertuigen. Omgerekend naar het totale wagenpark van 9.000.000 auto’s komen ze op bijna een half miljoen wagens die op winterbanden staan. Geen goede situatie dus. Het bleek trouwens dat alle soorten auto’s op winterbanden stonden. Dus zowel nieuw als oud, groot en klein, goedkoop en duur.

AllSeasonbanden

Wat ook opviel bij de controle is dat er steeds meer auto’s op AllSeasonbanden rijden. Dit zijn banden voor auto’s die niet veel kilometers rijden (<10.000 per jaar). Dan heb je het voordeel van het niet ieder halfjaar wisselen van de banden. Maar als je de perfectie combinatie wil voor ieder seizoen dan is het gebruiken van zowel zomer- en winterbanden toch nog altijd aan te bevelen.

Wil je hier meer over weten lees dan ons eerdere bericht over “Zomerbandenwissel” of  “Voordelen en nadelen van AllSeasonbanden“.

wintersets
zomerbanden